Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sıhhatli, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, yalabık bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mualla oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada zevk maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime müheyya bırakmamak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro ülkü nem değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça tatminkâr ve içilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir şahsiyet bu nem değerinin puroya efsus edilen bir bedel olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna gün ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en elleme bedel bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız öz yaklaşık 6 ay içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu yol sıcaklıktan mutlak olmadığı için mukannen bir gün içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca ziyade alev değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti tedarik etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en elleme yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.