Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak güvenilir, esnek ve uysal bir bünyeda olmalı, yalabık bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birbir hayli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en özen etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada zevk maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime anık yenmek muhtevaindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında muhtevailen bir puro ideal nem değerlerinde muhtevailiyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için gayet akla yatkın ve muhtevailebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken ayrıksı bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değanlayışimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değanlayıştirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, muhtevaimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna çağ ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en yerinde kadir bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız öz ortalama 6 kamer içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain belli başlı bir çağ içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca şu denli alev değanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti uydurmak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en yerinde tutum olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ahiz hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.