Ananevi Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü esbaki ile Türk taam tarımünün merkezinde nokta almaktadır. Baharat veya temel gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta yürütmek üzere pek çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine saf özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çhemayar baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına için kullanılmaktadır. Baharatları taam pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. şayeste yemeklerde rast oranlarda kullanabildiğiniz devir, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlar. Ayrıca tabiat ananın kaynağından gelen baharatların iyileştirici tesiri olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en sağlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin cihetı aralık yemeklerinizi beş on takas etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, kâm, renk veya kullanma amacı üzere farklı alanlara için farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki temel bileşenle doğrudan ilişkili olma eğilimindedir. üs olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine için toz, kuru ve taneli yürütmek üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak malum en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir ancak yemeklere bile eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok münteşir oldukları bağırsakin bağırsaklerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseri safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseri taam pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar makro ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar manca ve bağırsakeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı bağırsakecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir toz baharatlar arasında üçüncü renk sınıflandırmasına malik olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçaldatma, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların cihetı aralık yeryüzünde daha pek çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz üzere baharatlar, farklı örgüları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Ayrıca bazı baharatlar temel sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının gerçek sebebi hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetieğlenceli ve özel işlem müstelzim sıkışık ve kırıcı tatlar oldukları bağırsakin çoğunlukla küçümencik miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem berenarı şifalı hem bile özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında bileğerlendirilebilecek sair baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın ziyade baharatın munis oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseriya ete kâm izafe etmek üzere fakatçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce yakinen baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çhemayar baharat Türk mutfağında çok giranbaha bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Rum sınırları içre en münteşir kullanılan tatlar arasında nokta almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları yüz yiyeceklerde elden üstelik edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört bitirme artırırlar. Rum mutfağında son rütbe uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çhemayar, ekseri bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle şark ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere malik olan toz veya pul üzere biber bazlı baharatlar elden elden tüm yemeklerin temel malzemesidir. Üretimi bağırsakin ziynet biberi adı maruz özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, sağlıklı örgüsıyla da hane dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, organik baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi gerçek baharat arasında nokta yer hem bile Güneydoğu Rum ile özdeşleeğlenceli ve biber özü bağırsakermiş bir sair baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının cevahirı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, sair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle elden üstelik edilir. Ayrıca inciticilığın pullardan farklı olarak ağızda daha geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir örgüya malik olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda ekseri nan ve zeytinyağı ile tüketilen sağlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk bildirmek bağırsakin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Rum mutfağının starı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal bile en malum üyesi olan karabiber, hem adet hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir et ürünlerinde doğrudan pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, hamam iklimlerde yetieğlenceli karabiberlerden örgülır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları yüz karabiber üretimi bağırsakin mükemmeldir. Ayrıca yiyecekğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin gerçek yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı yönü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle uygun miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir değişik star olan kekik, geniş bir kullanma yerı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre gani miktarda yetişmesi, kekiğin birgani varyasyonda kullanılmasının temel sebebidir. Keyif kelam konusu olduğunda, birgani ulaması olan beşer beden sistemi bağırsakin iyidir. Kekik otu üzere bazı çkamer türleri günün nihayetinde yorgunluğu dağıtmak bağırsakin elleme gelebilir. Bir sair baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri olduğu bağırsakin Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat elden elden her yemekte kullanılabilir. Baharatın bağırsakindeki esanslara rabıtlı olarak farklı neticelara elleme gelebilmektedir. Bu açıdan bağırsakerik ve hammaddelere için uzmanlardan dayak alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Lüp gerçek direği olan baharat çeşitleri ve ocaklık kullanımları, rast orantıda ve rast miktarda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya elleme gelebilir.
Olağandışı ve melez baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cihetı aralık karışım örgüsına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini aldatmaıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseri birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik eden aromatik otların karışımıdır. Olabildiğince pop olan bu karışımlar hem tatbikî hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği yüz adından sıkça kelam ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok daha fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her devir cihetınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi fıldırca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin temel maddesi kişniştir. Fakat birgani farklı baharat bağırsakerir. Türk köftesine adını veren en gerçek maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap üzere yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda kâm bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri daha hızlı sindirir ve sağlıklı bir taam yersiniz. Bir sair melez baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Zeyilşi tadı yardımıyla özellikle salatalar bağırsakin uygundur. Fakat sumak baharatı ekseri salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Hangi sutaşşların saf özlerinde antioksidan bağırsakerdiğini kaygı ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.